zaterdag 23 maart 2019

Privilege kan alleen bestreden worden door het te benoemen

Tegen degenen die zeggen dat een felle linkse toon mensen naar Forum voor Democratie heeft gejaagd.

Kap met tone policing.

Laat eenieder zijn strijd voeren op de manier die hij goed acht.

De toon die iemand kiest staat niet los van de inhoud.

We leven in een wit suprematistisch patriarchaat. Dat betekent dat witte mannen privilege bezitten omdat ze wit zijn en man. En ook met andere gesteldheden komt privilege, zoals able bodied, cis en hetero.

Privilege is per definitie onrechtvaardig.

Mensen horen dit in eerste instantie liever niet. Je bent blind voor het systeem waarin je heel je leven hebt gezeten. Je hebt zelf niet gekozen voor dit systeem.

Stemmers op Forum voor Democratie willen de bestaande privileges niet bestrijden. Ze willen dat om meer onbewuste redenen niet, bijvoorbeeld omdat ze menen dat racisme niet bestaat. Ze zeggen dan dingen als 'ik zie geen kleur' en geloven dat racisme verdwijnt als we maar aardig tegen elkaar doen, zoiets. Of ze willen het bewust niet: ze weten dat er oneerlijke verdeling is, langs ras, sekse en meer, maar ze willen dit onrecht in stand houden. In deze laatste categorie plaats ik Baudet zelf.

Het is natuurlijk een schaal: van onbewust tot bewust.

Stemmers op Forum voor Democratie denken misschien dat ze zich tegen een toon verzetten, of jij denkt misschien dat ze dat doen, maar die toon is niet los te zien van de inhoud.

Geen opmerkingen: