vrijdag 27 september 2019


  1. Naar aanleiding van: 

https://www.oneworld.nl/mensenrechten/westerse-klimaatactivisten-moeten-schuld-erkennen/

Ik denk dat óók klimaatactivisten moeten inzien: wit is ook een kleur (https://www.npostart.nl/2doc/18-12-2016/VPWON_1257605).
Dit is iets waar iedereen doorheen moet, op weg naar een echt gelijkwaardige wereld. En het is pijnlijk omdat het gaat om honderden jaren van extreem geweld en onderdrukking, gebaseerd op ras.
De schuld daarvoor heb je als wit persoon niet voor gekozen, maar het is iets dat je meedraagt en waar je iets mee moet. Het is een ander soort schuld dan die je hebt als je iemand een klap verkoopt, of iemand voor iets racistisch uitscheldt.
De schuld is daarbij ontstaan doordat men het rasonderscheid ooit echt heeft uitgevonden,  om er geweld en onderdrukking mee te legitimeren. Je mag er daarom ook boos op zijn (of beter op dat ras construct). Als je maar niet doet of je slachtoffer bent. Want het zijn anderen, zwarte mensen en mensen van kleur, die de klappen altijd hebben moeten opvangen en nog steeds benadeeld worden. En witte mensen worden nog steeds vooropgesteld, op het oneigenlijke kenmerk van hun huidskleur. (En ze zijn ook heel rijk geworden. Sommigen veel meer dan anderen, maar dat is weer een andere ongelijkheid die bestreden moet worden.)

Vind je het oneerlijk dat dit in de klimaatbeweging aangepakt moet worden? Doet die niet al genoeg?
Als je je dat afvraagt, vraag dan ook: als het niet in de klimaatbeweging gebeurt, denk je dan dat het op andere plaatsen zal gebeuren? Hoe denk je anderen mee te krijgen in de klimaatstrijd als je laat blijken dat jij niet om andere stijden geeft?
Alle strijd is één.
To change everything, we need everyone.

Geen opmerkingen: